в корзину

close
Корзина покупок
 

Насіння Озимого ячменю

    Показано з 1 по 2 із 2 (всего 1 сторінок)

Озимий ячмінь: найвдячніша сільськогосподарська культура

Ячмінь – найважливіша фуражна і харчова культура, значна частина врожаю якої експортується. На озимий ячмінь ціна на світовому ринку стабільна і немає проблем зі збутом врожаю.

Високих показників врожайності домагаються від ячменя не всі аграрії, так як ячмінь дуже чутливий до несприятливих погодних умов.

Це стало причиною того, що при виборі посевмата сільгоспвиробники віддають перевагу ячменю вітчизняної селекції, сподіваючись, що озимий ячмінь, сорти якого розроблені в Україні, більш стійкий до специфіки місцевих погодних умов.

Тим не менш, в 2016 році Україна збільшила показники імпорту посевмата озимого ячменю в 10 разів, при цьому загальна цифра ввезених на територію стани насіння становила всього лише 0,33 тисячі тонн.

Щоб аграрії могли використовувати весь спектр сортів і гібридів цієї культури, потрібно дотримуватися всі тонкощі її вирощування.

Посів озимого ячменю

При посіві озимого ячменю культурами-попередниками виступають, як правило, соняшник, пшениця, гірчиця, льон. Останні два варіанти попередників зустрічаються значно рідше.

В залежності від того, які культури росли на посівної площі, на полі обов'язково поширюються певні шкідливі грибки і комахи, тому посевмат потрібно обробити фунгіцидами та інсектицидами. Потрібно віддавати перевагу тим препаратам, які зарекомендували себе добре саме впливом на поширених на даному полі шкідників. Це – одна з головних умов одержання здорових молодих рослин, які успішно перезимують.

Посіви озимого ячменю восени повинні розвиватися 40-50 днів, тому його починають висівати з 15 вересня. Стан посівів восени на 60% визначає майбутній урожай.

Так звані «дворчі» сорти озимого ячменю висівають більш пізньої осені – вони сходять не восени, а навесні.

Глибина закладення зерна при посіві визначається закономірністю: чим легше грунт, тим глибше закладення посевмата. На піщаних грунтах посевмат повинен залягати на глибині 7-8 см, на глинистих цей показник складає 3-4 див.

Вносити насіння озимого ячменю слід на рівномірну і при цьому помірну глибину – це обов'язковий чинник формування продуктивних посівів. Схема посіву може відрізнятися – ряди з междурядьями 7-8 і 12-15 см, перехресний посів з міжряддями 15 см. Вибір схеми значним чином залежить від грунту і сорту посевмата, але потрібно пам'ятати, що занадто густі посіви – це ризик вылягания колосків до початку жнив.

Норми висіву озимого ячменю – 400-450 насінин/м2

Технологія вирощування озимого ячменю

Найвищі врожаї приносять посіви озимого ячменю на парових полях, однак не всі сільгосппідприємства можуть собі дозволити річний простій землі. Від культури-попередника значним чином залежить якість отриманого врожаю. Наприклад, посів після зернобобових призведе до збільшення азоту в ґрунті – і в результаті, як правило, виробник отримує фуражний ячмінь. Продовольче зерно можна отримати на посівах після кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків, гречки, пшениці.

Значний вплив на майбутній урожай має вибір сорту. Раніше сільгосппідприємства віддавали перевагу тільки місцевим районованим сортам, зараз клімат змінюється швидше, ніж селекціонери постачають на ринок нові сорти і гібриди, тому доводиться шукати нові сорти і гібриди зарубіжної селекції. Важливо, що в Україні дозволено посів багатьох гібридів озимого ячменю, урожайність яких на 25-30% перевищує показники традиційних сортів цієї культури.

Про методиці посіву вже було розказано. Залишилося додати, що разом з зерном в грунт вносять половину азотних добрив, передбачених для річного циклу використання грунту. Внесення великої дози азотних добрив без інших видів живлення рослин може спровокувати розвиток захворювань у рослин. Потрібно зазначити, що внесення другої порції азотних добрив у період активного розвитку рослин призводять до збільшення врожаю, а внесення цих препаратів перед збиранням врожаю приносить до підвищення якості зерна.

Фосфорні і калійні добрива вносять при глибокій обробці грунту.

Крім загальноприйнятих добрив, рекомендовано вносити в грунт кобальт, бор, молібден і інші речовини.

Озимий ячмінь схильний до засміченості, тому посіви слід обробляти гербіцидами, зокрема рекомендовано застосовувати препарати Агрітокс, Базагран, Діален, Дезормон, Ковбой, Естерон, Гроділ, Ларен, Аркан, Прима, Гранстар, Пума супер, Банвел, Дикопур, Бар'єр, Луварам.

Характеристика озимого ячменю

Озимий ячмінь – високоврожайна культура, більш стійка до проявів посухи, ніж ячмінь ярий. Для озимих сортів ячменю характерно швидке визрівання (порівняно з озимою пшеницею).

Ідеальне поєднання важливих амінокислот і високої калорійності робить зерно ячменю незамінним в раціоні, як людей, так і тварин.

Для потреб сільського господарства застосовується не тільки зерно, але й солома, а також полова озимого ячменю.

Насіння Озимого ячменю